Update Kwaliteitseisen gastouderopvang

Afgelopen dinsdag heeft de Tweede Kamer, na twee aanpassingen, ingestemd met de voorgestelde wetswijziging en wijzigingen in het Besluit.

De aanpassingen moeten nog worden verwerkt en ter goedkeuring naar de Eerste Kamer worden verzonden. Pas nadat de Eerste Kamer heeft ingestemd worden de aanpassingen definitief en wordt de ingangsdatum bepaald.

De aanpassingen die mogelijk worden doorgevoerd

  • Bij de Beroepskracht kindratio (BKR) worden de eigen kinderen van de gastouder voortaan meegeteld tot 8 jaar (in plaats van 10 jaar);
  • Gastouders dienen ook Kinderopvangtoeslag (KOT) te ontvangen als de eigen kinderen van de gastouder gebruikmaken van gastouderopvang. Nu ontvangen gastouders alleen KOT als de eigen kinderen worden opgevangen door een kinderdagverblijf of bso.

De Branchevereniging Kinderopvang is nog met het Ministerie van SZW in gesprek over het opleidingsniveau van de pedagogisch coach vanuit het gastouderbureau, de opleidingseisen voor nieuwe gastouders en de ingangsdatum van de maatregelen. Wel is inmiddels bekend geworden dat de opleidingseisen voor bestaande gastouders niet aangepast gaan worden. Dit heeft de Staatssecretaris benoemd in het laatste debat.

Wetten, Besluiten en Ministeriële Regelingen. Hoe zit dat?

De ene keer lees je over een wetswijziging, de andere keer een wijziging het Besluit of Ministeriële Regeling. Maar wat is nu het verschil? We leggen het aan je uit.

1) Wetten. Een wet is een regel die door de overheid is gemaakt en voor iedereen geldt. De wet staat bovenaan, en geeft de grote lijnen aan. Voor gastouders is dit bijvoorbeeld de Wet Kinderopvang, waar in staat aan welke regels je moet voldoen om opvang te mogen bieden.

De wet kan alleen aangepast worden als zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer instemmen met de wijziging.

2) Besluiten. Een Besluit is een aanvulling op de wet. Het geeft meer details over hoe de wet precies werkt in de praktijk. Een aanpassing die ze nu willen doen in het Besluit is bijvoorbeeld dat de eigen kinderen van de gastouder tot 8 jaar worden meegeteld, in plaats van tot 10 jaar.

Een besluit kan worden goedgekeurd door de regering (de ministers en de Koning), zonder dat de Eerste en Tweede Kamer hierover hoeven te stemmen.

3) Ministeriële Regeling. De Ministeriële Regeling is nog gedetailleerder dan de Besluiten. Voorbeelden hiervan zijn: de opleidingseisen voor nieuwe gastouders en welk opleidingsniveau de pedagogisch coach moet hebben vanuit het gastouderbureau.

Ministeriële Regelingen kunnen worden aangepast door de minister die verantwoordelijk is. In dit geval de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).